RO
RSS Feeds
Website design: Media Pozitiv

Centrul de presa

Agerpres, Tineri sibieni in primul spectacol de "dans comunitar"

08/09/2009

Sibiu, 8 sep /Agerpres/ - O suta de tineri din Bucuresti, Brasov si Sibiu, avand varste intre 11 si 22 de ani, fara experienta in arta dansului si fara calitati fizice deosebite, vor da viata baletului 'Pasarea de foc', de Igor Stravinsky, marti seara, pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, in cadrul primului spectacol de 'dans comunitar' din Romania.

Acest tip de manifestare artistica 'valorifica diversitatea participantilor, identifica un loc potrivit pentru fiecare, un rol egal ca importanta cu al tuturor celorlalti, demonstrand ca in arta, ca si in societate, contributia fiecarui om are valoare atunci cand i se ofera o sansa', se precizeaza intr-un comunicat al organizatorilor, Asociatia Jungen Rumaenien eine Chance! si Compania If Magic.

Desfasurat in cadrul Festivalului International 'George Enescu', spectacolul de dans comunitar se constituie, la Sibiu, intr-o a doua reprezentatie pe 9 septembrie, dupa ce o prima evolutie de succes a avut loc la Bucuresti pe 5 septembrie. Intrarea va fi libera si la reprezentatia de la Sibiu.

Proiectul, cu un buget de 180.000 de euro, a fost pus in aplicare prin intermediul serviciilor de consultanta If Magic.
Artistii, cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani, fara experienta in arta dansului, fara calitati fizice deosebite, provin din toate mediile sociale - orfani, copii din familii instarite, persoane cu deficiente de auz sau locomotorii. Acestia s-au antrenat, timp de sase saptamani, sub indrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) si Josef Eder (Germania), asistati de Marta Hincapie (Columbia), Irina Roncea si Oana Rotariu (Romania).

Presedinta Asociatiei 'Jungen Rumaenen eine Chance!', Monique Gruber, sotia fostului ambasador al Germaniei la Bucuresti, a declarat, intr-o conferinta de presa dedicata anuntarii evenimentului, ca si-a propus sa puna bazele unui nou concept artistic si social in Romania: 'Community dance'.

Cunoscutul coregraf britanic Royston Maldoom, decorat de regina Marii Britanii pentru merite deosebite, si-a exprimat admiratia pentru 'extraordinara energie de care au dat dovada tinerii romani'.

'Ei au o sete enorma de cunoastere, de a explora, de a incerca si a cunoaste lucruri noi', a spus coregraful german Josef Eder, cunoscut pentru bogata sa experienta in a lucra cu amatori, care a colaborat cu succes in multe proiecte cu Royston Maldoom.

Coregraful Irina Roncea, cea care, alaturi de asistentul coregraf Oana Rotariu, a facut parte din echipa pentru asigurarea continuitatii proiectului in tara, a marturisit ca a fost principalul beneficiar al acestei initiative, invatand sa fie mai toleranta si devenind mai puternica in urma lucrului cu tinerii protagonisti ai 'Pasarii de foc'.

 

AGERPRES-FOTO PE FLUX/(Isabela Paulescu)

Up