Centrul de presa
HotNews, Pasarea de foc - pe muzica lui Igor Stravinski in concept de Community dance
11/08/2009Pregatirile pentru cea de-a XIX-a editie a Festivalului International "George Enescu" au intrat in linie dreapta. Pe 30 august va avea loc deschiderea acestui mare eveniment muzical romanesc si totodata unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale europene. Festivalul cuprinde pe langa concursul propriu zis - cu cele trei sectiuni ale sale pian, vioara si compozitie - si o multitudine de alte manifestari: concerte, spectacole, expozitii menite sa puna in valoare dimensiunea culturala a acestui eveniment. Unul dintre acestea este prezentarea in premiera pe scena Teatrului National a unui sectacol de dans contemporan intr-un nou concept pentru Romania, aceea de dans comunitar (Community dance).
Proiectul initiat de Asociatia Jungen Rumänen eine Chance! este coordonat de coregrafului britanic britanic Royston Maldoom. Proiectul si-a propus sa puna bazele unui nou concept artistic si social in Romania: Community dance. Astfel, 100 de tineri provenind din toate mediile sociale - orfani, copii din familii instarite, persoane cu deficiente de auz sau locomotorii, vor realiza spectacolul de dans contemporan Pasarea de Foc, pe muzica lui Igor Stravinski, si il vor prezenta in premiera pe scena Teatrului National din Bucuresti pe 5 septembrie.
Artistii amatori, cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani, fara experienta in arta dansului, fara calitati fizice deosebite, se vor antrena timp de o luna, sub indrumarea coregrafilor Royston Maldoom (Marea Britanie) si Josef Eder (Germania). Cei doi coregrafi, cunoscuti pentru experienta lor in lucrul cu artisti amatori, vor fi ajutati de Marta Hincapie, tanara coregrafa si dansatoare de origine columbiana. Dansul comunitar valorifica diversitatea participantilor, identifica un loc potrivit pentru fiecare, un rol egal ca importanta cu al tuturor celorlalti, demonstrand ca in arta, ca si in societate, contributia fiecarui om are valoare atunci cand i se ofera o sansa.
Potrivit siteului dedicat proiectului Pasarea de foc, Asociatia Jungen Rumänen eine Chance!, al carei presedinte este doamna Monique Gruber, sotia fostului Ambasador al Germaniei in Romania, pune in aplicare acest concept, considerandu-l o oportunitate inedita de dezvoltare pentru tinerii romani si un mod eficient de promova principiile tolerantei, al intelegerii reciproce si spiritului de comunitate. Proiectul nu se opreste cu acest spectacol, el urmeaza a fi continuat de coregraful Irina Roncea si asistentul coregraf Oana Rotariu care au fost cooptate in echipa. Cele doua coregrafe isi vor insusi conceptul si tehnicile de lucru ale lui Royston Maldoom si Josef Eder si vor continua sa contribuie la realizarea unor astfel de proiecte in comunitatile locale din Romania.
Premiera spectacolului va avea loc, in cadrul Festivalului George Enescu, pe 5 septembrie la Teatrul National din Bucuresti. Sunt programate inca doua reprezentatii in zilele de 7 si 8 septembrie la Brasov si respectiv Sibiu.
Autor: D.S.